Roborovskis dværghamster

Latinsk navn: Phodopus roborovskii
Oprindelse: Kasakhstan og Kina
Forventet levealder: 2 - 2½ år
Kønsmoden: 4-5 uger
Drægtighedsperiode: 23-30 dage
Gns. kuldstørrelse: 3-5 unger

Roborovskis er den mindste af dværghamster arterne med sine blot 5-7 cm og vægt på 25-35g.

Arten er også kendt som "ørkenens hamster", og det første dokumenterede fund af Roborovskis skete ved en ekspedition i 1894. Der er dog først lavet studier af roboerne i 1903. London Zoo importerede dem i 1960'erne. De havde dog ikke held med og få dem til og yngle. Europæiske lande har haft mere held med yngelpleje.

I naturen foretrækker arten ørken levesteder med sparsom vegetation og løst sand, som giver dem god mulighed for og grave dybe tunneller. De er dog lejlighedsvis også blevet fundet i naturtyper som stepper. De kan tilpasses til kulde, men er følsomme overfor varme.

Roborovskis som kæledyr

Roborovski dværghamster er en meget livlig hamster med fart over feltet, der har svært ved og sidde stille. Det tager længere tid og håndtæmme dem og nogle bliver aldrig rigtig tamme. Derfor betragter mange dem mere som hobbydyr/kigge på dyr snarere end som kæledyr. Den har et utrolig charmerende udseende og bringer smil på læben, når det går over stok og sten i buret. Denne art anbefales derfor ikke som kæledyr til mindre børn.

Med arten Roborovski kan man oftere være mere heldig med og holde dem i par eller mindre grupper. Det er dog vigtigt at være opmærksom, da der godt kan komme uoverensstemmelser i gruppedynamikken, som kan udvikle sig til slåskampe eller mistrivsel. Har man dem som par eller grupper, kan det opleves, at de er sværere og håndtæmme, da de får dækket deres sociale behov hos hinanden.