Syrisk guldhamster

Latinsk navn: Mesocricetus auratus
Oprindelse: Syrien og Tyrkiet
Forventet levealder: 2 - 2½ år
Kønsmoden: 4-5 uger
Drægtighedsperiode: 16 dage
Gns. kuldstørrelse: 8-12 unger

Den syriske guldhamster er den mest almindelige hamster vi ser herhjemme, og den har en lang og veldokumenteret historie i fangeskab. Det er også den største af de arter vi holder i fangenskab herhjemme.

Som navnet antyder så er den først opdaget i Syrien, og de mange første indfangelser har alle været fra ét enkelt sted, nemlig ligesom byen Aleppo i Syrien. Artens udbredelse er centreret i Mellemøsten, og man har i de senere år også fundet arten i den sydøstlige del af Tyrkiet. I ældre litteratur kan man læse at arten også lever i Østeuropa og Kaukasus, men dette skyldes tætbeslægtede arters udbredelse i disse områder.

Historien om den syriske guldhamster er speciel fordi den er så veldokumenteret og særpræget. Alle de guldhamstere vi i dag holder som kæledyr, i hele verdenen, stammer nemlig fra bare tre vildtfangede dyr, som blev fanget i Syrien tilbage i 1930. Guldhamsteren er i dag truet i naturen.

Guldhamster som kæledyr

Guldhamsteren er en nysgerrig, tillidsfuld og kontaktsøgende art, hvilket gør den til et ideelt kæledyr for alle aldersgupper. Derudover har den med sin vægt, der i nogle tilfælde sagtens kan komme op på 200g, en størrelse, hvor nogle synes, den er nemmere og håndtere end dværghamstere.

Vejen til guldhamsterens hjerte går oftest gennem maven, så lok gerne med godbidder den første tid, så den føler sig tryg ved dine hænder. Hvis den er lidt nervøs i starten, kan du med fordel lokke den op i en kop med godbidder, hvor du så vil kunne tage den op fra. Da en hamster er et byttedyr, skal den lige finde ud af, du ikke er farlig, så hav hånden inde i buret, snak til den i rolig tone, mens du giver godbidder. Tålmodighed er vejen frem.