Kinesisk hamster

Latinsk navn: Cricetulus barabensis
Oprindelse: Kina og Mongoliet
Forventet levealder: 2½ - 3 år
Kønsmoden: 4-5 ugers
Drægtighedsperiode: ca. 18 dage
Gns. kuldstørrelse: 4-5 unger

Første gang, der blev dokumenteret fund af kinesisk hamster, var i 1773. Den kinesiske hamster blev indført til laboratorier allerede i 1919, og er dermed en af de første hamster arter, der blev holdt i fangeskab. Man kunne dog ikke få arten til at yngle, hvorfor man konsekvent måtte have nye sendinger fra Kina. Først i 1950'erne lykkedes det med noget besvær at få nogle af de kinesiske hamstere til og yngle. Arten kan være meget aggressiv overfor artsfæller. Omkring 1970'erne kom de på kæledyrsmarkedet.

Der er en del diskussion omkring, hvorvidt man kan kalde den kinesiske hamster for en dværghamster. Kineseren tilhører slægten Cricetulus, som er slægten af rottelignende hamstere, hvor de øvrige dværghamstere tilhører slægten Phodopus. Det er derfor ikke helt korrekt at kalde kineseren for en dværghamster, men da den af størrelse minder mest om en dværghamster, bliver den tit kaldt det i folkemunde.

Kinesisk som kæledyr

Den kinesiske hamster er virkelig let og håndtere og er meget velegnet som kæledyr for børn, da den hurtigt bliver tam, rolig og tillidsfuld. Dog kan den som ung være mere utryg end de andre arter, hvilket kræver lidt mere tålmodighed. Da den har en lidt længere hale end de andre arter, kan den godt minde lidt mere om en mus af udseende, hvilket nogle finder svært og håndtere, hvorimod andre igen finder det meget charmerende.

Kineseren er meget akrobatisk hamster, der nærmest kan suge sig fast til fingrene, hvilket gør den ekstra sjov og håndtere. Førhen var det ikke en art, der var særlig udbredt herhjemme, men den bliver dog mere og mere populær.