Om hamstere

Hamstere er dejlige kæledyr! De er sjove at kigge på og lege med. De er billige at anskaffe, billige at fodre og lette at passe. Men køb dem ikke bare for sjov!

Inden man anskaffer sig en hamster, er der en del ting man bør overveje. Man skal selvfølgelig først og fremmest have lyst og tid til at have et levende væsen i huset, et dyr som kræver noget opmærksomhed og pleje.

Det skal ikke være en pludselig indskydelse, som man måske for- tryder efter en måneds tid, når nyhedens interesse har lagt sig.

Børn og hamster

Har man små børn, er der yderligere nogle tanker at gøre sig. At opdrage sine børn med dyr er utroligt givende, både for barnet og forældrene (og også helst for dyret). Barnet lærer at føle ansvar for andre væsener, at omgås dyr, at forstå dyrs adfærd.

Men det er samtidig vigtigt for forældrene at gribe det an på den rigtige måde, for til syvende og sidst er det forældrene der har ansvaret for dyret. Det nytter altså ikke at sige "Du må godt få en hamster, men du skal selv passe den. Jeg vil ikke have noget med den at gøre". Barnet har ikke den erfaring og indsigt, der sætter det i stand til at sørge for et dyr uden at forældrene hjælper til. Prøv i stedet for at vise stor entusiasme for projektet, det vil så (forhåbentlig) smitte af på barnet, så det virkelig får lyst til at passe dyret.

Og desuden kan man få mange dejlige timer sammen ved at gøre ting for dyret. Når familien tager på skovtur, så brug også turen til at finde grene, hamsteren kan gnave i; find agern og lignende den kan spise osv. Når buret skiftes, så brug tid på at gøre det hyggeligt og spændende for hamsteren; lav huler den kan gemme sig i, skift rundt på noget af inventaret så hamsteren oplever noget nyt. Og fortæl barnet om hvorfor det bør gøres på den måde, lidt om hamsterens levevis og vaner.

Flere overvejelser

Men der er også andre spørgsmål man må stille sig, inden man anskaffer sig en hamster. Har man et egnet bur og et godt sted at anbringe det? Er der nogen der kan passe den, når man skal på ferie? Hvilken art - og køn - skal man vælge? Og hvor får man egentligt en hamster henne?

På de følgende sider vil vi komme ind på dette og meget mere.