Kannibalisme

Kannibalisme er noget man kan observere hos hamstere. Kannibalisme skyldes ikke en sygdom, men en overlevelsesmekanisme de har fra naturens side.

Rammer
Der er to situationer man kan observere kannibalisme
• Ved hunner med unger
• Hvis man har to eller flere hamstere i samme bur.

Årsager
Når en hun afliver og spiser en unge kan det være af flere årsager. Grunden til at hun ikke bare efterlader den døde unge er, at den vil begynde at gå i forrådnelse og lugte. Lugten vil tiltrække rovdyr til reden. Samtidig får hun også næring ved at spise den afdøde unge, og på den måde mere energi til de resterende unger.
Nogle af årsagerne til det er:
• Ungen er syg eller død: Hvis ungen er syg eller har andre skavanker kan moren finde på at aflive den.
• Mangel på næring: Hvis moren mangler næring og energi kan hun godt finde på at reducere antallet af unger, på den måde har hun mere energi til de tilbageværende. Det en måde hvor på hunnen kan sikre at nogle unger overlever. Derfor er det altid vigtigt af give en hun med unger masser af næringsrig mad med gode proteinkilder.
• Stress: Hvis hunnen bliver stresset kan hun også finde på at aflive unger, og det derfor vigtigt at give hende ro og ikke stresse hende.

Man kan også opleve at de andre unger hjælper til med oprydning.

Den anden årsag til kannibalisme opstår når man har en eller flere hamstere i samme bur. De fleste hamstere er som udgangspunkt solitære og vil ikke have andre hamstere på deres territorium. Der vil opstå magtkampe som i de værste tilfælde ender med døden. Hos den syriske guldhamster vil det altid ende med døden.
Ligesom hos hunnen vil den døde blive spist for ikke at tiltrække rovdyr.

Forebygning
For hunner med unger er det vigtig de får ro og ordentligt foder.
Hvis man har flere hamstere i samme bur, skal man holde øje med om de bliver uvenner. Det anbefales som udgangspunkt ikke at have hamstere sammen når de blevet kønsmodne.
Det kan til sidst lige bemærkes, at påstanden om at hvis man foder sin hamster med kød, bliver den mere tilbøjelig til at spise sine unger, kun er gammel overtro og der findes ingen beviser på dette.