Diabetes

Diabetes kaldes i daglige tale også sukkersyge.

Rammer
Kinesisk hamster, Campbells dværghamster og hybrider er primært disponeret for diabetes. Ved gode opdrættere, som har styr på sin avl, vil der målrettet være avlet efter sunde dyr uden diabetes og derfor ses det ikke så tit ved kinesisk hamster og Campbells dværghamster mere.
Det dukker op i 2-3 måneders alderen.

Symptomer
• Øget væskeindtag
• Øget/mindsket madindtag
• Øget vægt
• Træthed
• Missen med øjnene
• Hyperaktivitet

Symptomerne kan sammenlignes med den menneskelige form for diabetes.

Årsager
Det en type 1 diabetes, da det er noget, de er født med.

Behandling
Behandles som type 2 diabetes via kostregulering. Hamsteren vil aldrig blive rask, men vil blive fri for symptomerne.
Ved kostregulering skal den have pillefoder, så den ikke kan sortere i maden. Foderet skal have et lavt sukkerindhold og man skal være meget varsom med tilskudsfoder. Frugt og ikke-grove grøntsager må hamsteren ikke få, samt man skal være obs. på godbidder da de ofte indeholder sukker. Hvis man vil forkæle hamsteren kan man bruge grove grøntsager en gang i mellem som f.eks. broccoli.
Det er et stort arbejde og ansvar at have en hamster som er syg, og man skal gøre op med sig selv om man er klar til det

Forebygning
Da diabetes er genetisk disponeret, er det svært at forebygge selve sygdommen, men man kan forebygge i mod symptomerne. Man skal være opmærksom på at hamsteren ikke bliver overvægtig og får for meget sukker. Dette kan gøre ved bl.a. at vælge et ordentligt foder og begrænse mængden af usunde godbidder.
Til dværghamster og især hybrider anbefales det altid at fodre med pillefoder, da de har en større tendens til overvægt hvis de får lov til at sortere i maden.