Cancer & tumorer

Tumorer/knuder findes både som godartet/benign eller ondartet/malign. Den ondartede tumor er det som i daglig tale benævnes kræft/cancer

Rammer
Kan ramme alle arter og alle aldersgrupper, man ser det dog primært i ældre hamstere.

Symptomer
Tumorer er også kendt som knuder og det er disse knuder man kan finde.
Symptomer afhænger meget af lokationen af tumoren, og om hvorvidt den er godartet eller ondartet.
Ved indvendige og ondartet tumorer vil hamsteren være nedstemt, man kan opleve vægttab og generelt en utrivelig hamster.
Knuderne kan sidde på forskellige hormon producerende organer, og derved forstyrre hormon produktionen som bl.a. kan føre til pels- og vægttab.

Årsager
Årsagen skyldes en abnormal cellevækst.

Behandling
Først skal der bedømmes om tumorer er godartet eller ondartet. Dette kan kun gøres af en dyrlæge hvor der bl.a. skal tages en biopsi af tumoren.
Udvendige tumorer kan fjernes ved kirurgisk indgreb, men hvis tumorer er godartet og ikke til gene for hamsteren vil man ofte lade den være. Mange hamstere kan trives fint med knuder, så længe det ikke er til gene. Det altid en vurdering man bør tage i samarbejde med dyrlægen.
Indvendige tumorer er svære at opdage, og man finder dem ofte første når de er så store at de påvirker hamsteren. Disse fjerne man ikke bare og ofte ender det i en aflivning da hamsteren ikke har det godt.
Ondartet tumorer kan man ikke lade sidde og skal fjernes, dog skal man være opmærksom på at det kan have spredt sig til resten af kroppen.

Forebygning
Der er ikke meget man kan gøre for at forebygge tumorer, men det altid en god ide at tjekke regelmæssigt for knuder, hævelser osv.,