Hårtab

Hårtab er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på at noget kan være galt.

Rammer
Hårtab kan ramme alle arter i alle aldre.

Symptomer
Tynd pels eller skaldet pletter i større eller mindre omfang. Det er vigtigt at kigge på udseendet og placering af hårtab, da det kan være med til at indikere årsagen.

Årsager
Der kan være rigtig mange forskellige årsager til hårtab. Det kan være parasitter, hormonelt betinget, alderdom, fordi hamsteren slider det af, fejlernæring eller en helt anden underlæggende årsag som f.eks. sygdom.
Som nævnet ovenover kan placering og udseendet være med til at indikerer årsagen. Er pelstabet lige over næsen kan det skyldes tremmebidning. Symetrisk hårtab er ofte tegn på en hormonel forandring. Hårtab omkring duftkirtlerne kan være tegn på en parasitter.

Behandling
Behandlingen afhænger af årsagen og det er derfor vigtigt at man tager hamsteren med til dyrlægen, så årsagen kan blive fundet. Nogle former for hårtab kan nemt behandles f.eks. parasitter eller hvis hamsteren bare slider det af, mens andre årsager som f.eks. hormonelle betingelser kan være svære at behandle.

Forebygning
Det kan være svært at forebygge hårtab pga. de mange forskellige årsager. Men man kan holde øje med om hus eller andet inventar i buret slider på pelsen, om hamsteren har fået parasitter og sørge for at fodre med et fodermiddel som dækker hamsterens næringsbehov.