DAGLIG PASNING
En hamster er et meget taknemmeligt dyr i forhold til pasning, da det ikke drejer sig om de store indkøb i foder eller stor investering i redskaber til pelspleje. Det anbefales med et sandbad, hvor hamsteren kan rulle sig i og dermed passe sin pels. Har man valgt en af de anbefalede bundstrø, opleves der ikke lugtgener og skift kan foretages ca 1 gang om måneden. I nogle tilfælde endda længere. Hamsteren vil hurtigt vælge et tisseområde i buret eller sandbadet, som man bør fjerne 1-2 gange ugentligt afhængig af mængden.
En hamster gør lige præcis, hvad der ligger i betegnelsen - den hamstrer. Dette bevirker, at man måske ikke umiddelbart kan se noget foder, men man må kigge lidt i dens gemmesteder i buret. Blot sørg for og strø noget mad ud i buret et par gange om ugen. Dette er også god stimulering, da de heller ikke får mad i en madskål i naturen.
For og få den bedste hjerteven ud af hamsteren, er det en rigtig god ide og snakke med og håndtere den på daglig basis, da man så får den mest trygge og kontaktsøgende hamster.
Hamstere er skumringsdyr, dvs. de er vågne morgen og aften, men med tilvænning kan man sagtens vænne dem til at stå op når man pusler omkring burene og derved være vågne når man selv er vågen.
FERIE OG REJSER
De fleste af os oplever at skulle rejse på ferie på et tidspunkt, og hvis man har en hamster (eller andre dyr) så kan det give nogle problemer. Det mest almindelige er at få andre til at passe hamsteren, men man kan også vælge at tage hamsteren med sig på ferie.
At rejse fra hamsteren
Vælger man at lade hamsteren blive hjemme, skal den passes af andre. Ofte kan man få familie eller venner til at klare opgaven, enten ved at de kommer og kigger til den, eller ved at de får den hjem til sig. Det er en god idé på forhånd at skrive en huskeliste over ting, de skal huske eller være opmærksomme på når de passer hamsteren. Husk at de måske aldrig har prøvet at passe sådan en lille hamster før, og det du synes er helt naturligt kan være nyt for dem.
Nogle gange kan pasning også arrangeres ved de forskellige opdrættere, som ved hvordan og hvorledes en hamster skal passes. Det foregår oftest ved at hamsteren kommer hjem til opdrætteren, i den periode man er på ferie.
Vælger man at få passet hamsteren, så skal man sikre sig at den bliver tilset minimum en gang om dagen, da man ellers bryder dyreværnsloven.
At rejse med hamsteren
Holder man ferie her i Danmark kan man også overveje at tage sin hamster med sig, og det kan sagtens lade sig gøre. Det bedste vil være at flytte hamsteren over i en transportkasse, og give den lidt foder og væskeholdigt grønt (fx agurk eller æble) under transporten. Den vil sikkert lægge sig til at sove mens man kører, og først komme frem når man er nået målet. Når man så er kommet frem så skal man klargøre buret med strøelse, foder, vand og hvad hamsteren normalt har i sit bur. Har man fx sommerhus så kan man også overveje at have et fast feriebur stående der, så man slipper for at transportere buret hver gang.
Kører man i bil, så er det vigtigt at huske, at man ikke skal holde for lange pauser undervejs og glemme hamsteren. En bil der står i solen bliver meget hurtigt meget varm, og hamsteren kan dø af hedeslag hvis den står sådan for længe. Undgå også at hamsteren står i direkte sollys.
Skal man lidt længere væk, til et af vore nabolande, kan det ofte også lade sig gøre på denne måde. Man skal bare være opmærksom på eventuelle regler for ind- og udførelse af dyr til og fra de enkelte lande. Husk at det også gælder hjemrejsen, altså om hamsteren må komme ind i Danmark igen.